SPIRITFERM DISTIPUR 

to drobny granulat mineralny do harmonizacji aromatu i smaku klarownych spirytualiów i destylatów.

DistiPur usuwa substancje, które odpowiadają za ostre spirytusowe nuty zapachowe niektórych spirytualiów.

Pozwala to na niezawodną eliminację niepożądanych aromatów.

Ciężkie wady smakowe i zapachowe są łagodzone.

 

 

 

 

 

 

ALCOTEC TURBO KLAR 24h  

Skuteczny i bardzo szybki środek do klarowania win, nastawów, zacierów, piw  przy sprzyjających warunkach potrafi wyklarować nastaw, zacier w przeciągu 4-8h po pełnych 24h jest idealnie krystaliczny

1 opakowanie wystarcza na pełne klarowanie 25 litrów płynu, a po 24h nastaw jest sklarowany.

 

 

 

 

SZYBKI ŚRODEK KLARUJĄCY COOBRA TURBO CLEAR 24H  

Profesjonalny dwuskładnikowy środek klarujący znanej i cenionej firmy COOBRA. Idealny do różnego rodzaju nastawów wina czy zacierów.

Instrukcja: Po zakończeniu fermentacji należy zlać nastaw znad osadu do czystego pojemnika. Przez chwilę zaleca się mieszać nastawem by pozbyć się dwutlenku węgla. Najpierw dodajemy saszetkę oznaczoną symbolem „1” i dokładnie mieszamy. Po upływie około 1 godziny dodajemy saszetkę „2” i ponownie delikatnie mieszamy.

 

 

 

SPIRITFERM SUPERKLAR 24H  

Szybki i skuteczny, dwuskładnikowy środek do klarowania zacierów i win.

Instrukcja: po zakończonej fermentacji, należy dokładnie zamieszać wstępnie sklarowany nastaw w celu jego odgazowania.

Najpierw należy dodać saszetkę A, delikatnie zamieszać i pozostawić na 2h.

Po tym czasie należy dodać saszetkę B, delikatnie zamieszać i pozostawić na 24h do wyklarowania.

 

 

 

 

 

SĄCZEK FILTRACYJNY FI240MM  

Sączek dokładny, gramatura 130g/m2, 240mm.

Sączek dokładny, gramatura 120g/m2, 270mm.

Idealny do filtrowania, klarowania wina, nalewek i wódek. Przed użyciem sączek należy zwilżyć wodą, osuszyć delikatnie np: ręcznikiem papierowym, następnie sączek umieścić w lejku lub sitku stożkowym.

W celu uzyskania największej powierzchni filtrującej, sączek należy złożyć wielokrotnie na pół, tak by powstała "harmonijka" (jak na zdjęciu) i włożyć do lejka. Złożenie sączka w "harmonijkę" spowoduje że nie przylgnie on ściśle do ścianek lejka.
Gdy na sączku zbierze się osad, można go przepłukać po bierzącą wodą, osuszyć i kontynuować filtrację.
UWAGA: przed przystąpieniem do filtracji nalewka bądź wino musi być wstępnie oczyszczona za pomocą np: gazy lub waty. 

 

 

 

 

SPIRICOL / GRANUCOL  

Adsorbent na bazie wyselekcjonowanego węgla aktywnego z dodatkiem dwutlenku krzemu. Jego podstawowym działaniem jest "leczenie" destylatów, win z wad powstalych w procesie fermentacji, destylacji. Bardzo skutecznie łagodzi ostry smak typowy spirytusowy, czesto występujący w młodych destylatach czystych i owocowych jak i też winach.
Dzięki zastosowaniu tego preparatu gotowy trunek szybko nabiera dojrzałości i pełnego bukietu smakowego. Granucol bardzo dobrze rozpuszcza się i szybko usuwa z destylatow jest ekologicznym produktem.

 

 

 

 

 

 

 

WĘGIEL AKTYWNY SPIRITFERM (WĘGIEL KAMIENNY)  

Objętość: 1,7L
Gramatura: 0,4-0,85mm
Powierzchnia: 1000-1100m2/g

Węgiel służący do filtrowania destylatów, w wyniku czego otrzymany destylat jest łagodniejszy w smaku i zapachu. Doskonale usuwa zapach i posmak fuzli. Można również używać do filtracji wody.
Proces oczyszczania alkoholu należy przeprowadzać gdy jego moc nie przekracza 45% (im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej oddzielić z niego zanieczyszczenia). Przy użyciu węgla aktywnego temperatura alkoholu powinna być jak najniższa.
Przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu stosuje się 50g węgla aktywnego.

 

 

 

 

WĘGIEL AKTYWNY FANTOM (WĘGIEL KAMIENNY)  

Objętość w opakowaniu: 1,7L,
Granulacja: 0,4-0,85mm
Powierzchnia aktywna: 1100m2/g

Węgiel służący do filtrowania / oczyszczania wody lub destylatów, w wyniku czego otrzymany płyn jest super czysty (w smaku i zapachu).
 Najkorzystniej przeprowadzać proces oczyszczania alkoholu gdy jego moc nie przekracza 45%, ponieważ im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej oddzielić z niego zanieczyszczenia.

Dodatkowo przy użyciu węgla aktywnego temperatura alkoholu powinna być jak najniższa.
Ogólnie przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu stosuje się 50g węgla aktywnego.

 

 

 

 

WĘGIEL AKTYWNY COOBRA (WĘGIEL KAMIENNY)  

Objętość w opakowaniu: 1,7L,
Granulacja: 0,43-1,7mm
Powierzchnia aktywna: 1050m2/g

Węgiel służący do filtrowania / oczyszczania wody lub destylatów, w wyniku czego otrzymany płyn jest super czysty (w smaku i zapachu).
 Najkorzystniej przeprowadzać proces oczyszczania alkoholu gdy jego moc nie przekracza 45%, ponieważ im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej oddzielić z niego zanieczyszczenia.

Dodatkowo przy użyciu węgla aktywnego temperatura alkoholu powinna być jak najniższa.
Ogólnie przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu stosuje się 50g węgla aktywnego.

 

 

 

 

WĘGIEL AKTYWNY STORMS (WĘGIEL KOKOSOWY) 

Węgiel służący do filtrowania / oczyszczania wody lub destylatów, w wyniku czego otrzymany płyn jest super czysty (w smaku i zapachu).

Węgiel aktywny Storms to jeden z najlepiej sprawdzonych produktów służących oczyszczaniu domowych destylatów. Węgiel Storms skutecznie usunie substancje odpowiedzialne za nieprzyjemne smaki i zapachy. Dzięki temu z łatwością przygotujesz smaczny trunek. Węglem aktywnym oczyścisz także wodę lub odzyskasz alkohol z nieudanej nalewki. Filtrujące właściwości węgla są znane od tysiącleci – już w starożytności stosowano go w medycynie. Dzięki licznym porom i zdolnościom adsorbcyjnym, węgiel do dziś stanowi najskuteczniejszą domową metodę filtracji.

 

 

 

 

WĘGIEL AKTYWNY PŁYNNY COOBRA

 

Saszetka 140g węgla na 25l nastawu

Węgiel aktywny płynny należy dodać do nastawu na samym początku fermentacji np: cukrówki. Doskonale adsorbuje niepożądane produkty smakowo - zapachowe, powstające w czasie fermentacji nastawu. Dzięki temu finalny produkt jest dużo lepszy i powstaje mniej fuzli.

 

 

 

 

WĘGIEL AKTYWNY W PŁYNIE CARBON IN LIQUID NA 25L 

Węgiel aktywny w płynie stosujemy w procesie fermentacji w celu oczyszczenia nastawu, także można zastosować po destylacji. Węgiel aktywny w płynie CARBON IN LIQUID ma za zadanie wchłonąć niepożądane związki wytworzone w procesie fermentacji, również znacząco wpływa na redukcję zapachu i smaku destylatu.