Koniec czerwca i początek lipca to sezon na uwielbiane przez wszystkich truskawki. Oprócz ciast, dżemów i kompotów, dobrym pomysłem jest zrobienie z nich domowej nalewki truskawkowej. Owoce na nalewkę należy wybierać bardzo skrupulatnie. Truskawki muszą być dojrzałe, słodkie, bez przebarwień i zgnieceń. 

SKŁADNIKI:

* 2 kilogramy truskawek,
* 3 szklanki (około 750g) cukru,

* sok z 1 cytryny,
*  1/2 litra spirytusu,
* 1/2 litra wódki,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Truskawki myjemy i pozbawiamy ogonków. Należy też dokonać ich selekcji odrzucając owoce niedojrzałe i nadpsute.

2. Osuszone i pokrojone w ćwiartki truskawki wrzucamy do słoja, co jakiś czas przesypując cukrem.

3. Odstawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu - co jakiś czas wstrząsając by cukier się rozpuścił, a truskawki puściły sok.

4. Po tym czasie wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go ze spirytusem i wódką, a następnie wlewamy do słoika z truskawkami.

5. Odstawiamy na 2 -3 tygodnie.

6. Po upływie tego czasu należy przefiltrować i odsączamy nalewkę przez gazę lub za pomocą szczelnego sitka.

7. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do wcześniej wyparzonych butelek.

8. Odstawić do piwnicy na kolejne minimum  5 tygodni, pamiętając,  że im dłużej stoi, tym jest lepsza :-)

 

Polecamy ! ;)