Miód to ekstremalnie bogaty, oryginalny i lekkostrawny pokarm. Charakteryzuje się licznymi subtelnymi różnicami smakowymi, które zależą głównie od dwóch czynników: kwiatów i pszczół.

 

MIÓD WIELOKWIATOWY 

Miód wielokwiatowy jest wytwarzany z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, łąkach i sadach, a także w lesie.

Właściwości: Miód ten wspomaga mięsień sercowy, dzięki przyswajalnemu cukru prostemu, który jest jego głównym składnikiem. Pomaga przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga je znosić i uodparnia na alergie. Miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.

 

MIÓD LIPOWY  

Miód lipowy w stanie płynnym jest jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. W smaku jest lekko pikantny, czasem można odczuć lekką goryczkę.

 

Właściwości: Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża również gorączkę. Pomocny w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa i dróg oddechowych. Stosowany przy chorobach dróg moczowych i nerwicach, odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

 

MIÓD AKACJOWY  

Miód akacjowy w stanie płynnym jest jasny. Charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną.

Właściwości: Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. Przy chorobach wrzodowych przyspiesza regenerację tkanki i odnowę błony śluzowej. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony i wyczerpany organizm.
Zaleca się picie tego miodu na 2 godziny przed snem. Może być również stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy, ze względu na dużą zawartość fruktozy.

 

MIÓD GRYCZANY  

Miód gryczany jest najciemniejszy z wszystkich miodów.
Ma barwę jasno-brunatną z delikatnym czerwonawym odcieniem, która w czasie przechowywania przechodzi w ciemno-brunatną, a nawet czarną.
Miód uderza intensywnym zapachem kwiatów gryki i ostro-słodkim, trochę piekącym smakiem.

Właściwości: Miód gryczany szczególnie ceniony jest w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia.
Zalecany jest także przy schorzeniach wątroby. Poleca się go, podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na cukrzycę insulino-niezależną, a także w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Miód gryczany podaje się chorym w okresie rekonwalescencji i w stanach wyczerpania psychicznego. 

 

MIÓD SPADZIOWY  

Miód ze spadzi iglastej jest bardzo ciemny, czasem prawie czarny, z zielonkawym odcieniem. Smak łagodny z lekko żywicznym aromatem. Mniej słodki niż miody nektarowe.

Właściwości: Miód ze spadzi iglastej uznaje się za naturalny antybiotyk. Jest szczególnie polecany przy schorzeniach dróg oddechowych.
Pomaga też przy kłopotach z sercem, układem krążenia, a także przy zaburzeniach przemiany materii, anemii, miażdżycy.
Polecany w rekonwalescencji. 

 

MIÓD RZEPAKOWY  

Miód rzepakowy jest miodem najszybciej krystalizującym, czasem w ciągu kilku dni po wydobyciu z ula.
Miód ten jest zabarwiony na kolor słomkowy, z odcieniem zielonkawym. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szaro-kremową. Zapach miodu jest słaby i zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Smak ma bardzo łagodny, trochę gorzkawy.

Właściwości: Miód rzepakowy wykorzystuje się w chorobach naczyń wieńcowych i układu krążenia. Korzystnie oddziałuje także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Jest pomocny w leczeniu przeziębień i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyłożony bezpośrednio na ranę oczyszcza ją i przyspiesza gojenie.