ENZYM GORZELNIANY UPŁYNNIAJĄCY ALPHAAMYLAZA 4G 

Enzym powodujący upłynnianie zacieru poprzez odcinanie od łańcuchów skrobiowych dekstryn. Optymalna temperatura działania alfa amylazy to 72-75⁰C i pH 5,6-5,8.

Zawartość opakowania 4g na około 3kg skrobi.

 

 

 

 

ENZYM WINIARSKI PECTOLASA SPIRITFERM NA 25L 

Enzym produkowany dla przemysłu spożywczego, szczególne zastosowania w produkcji win i cydru.

Preparat enzymatyczny rozkładający pektyny występujace w owocach i zmienia je w związki rozpuszczalne. Ułatwia uzyskiwanie soku z owoców, ułatwia fermentację i późniejsze klarowanie sie win i soków.

Zawartość opakowania na 25 litrów moszczu.

 

 

 

 

 

SPIRITFERM TC6 BLACK MAGIC

BlackMagic to drożdże połączone w odpowiedniej proporcji z węglem aktywnym który podczas fermentacji wpływa na większą czystość odfermentowanego nastawu. Odfermentowany i sklarowany nastaw ma biały kolor a nie jak w przypadku większości drożdży turbo lekko żółtawy. Smak i zapach cukrówki są neutralne, bez nieprzyjemnych aromatów.

Sposób użycia: rozpuścić 6 lub 7 kilogramów cukru w ciepłej wodzie (w tym momencie możemy dodać owoce czy inne składniki które chcemy fermentować) i dopełnić pojemnik fermentacyjny do 25L objętości ciepłą wodą. Do nastawu o temperaturze 25-300C wsypać zawartość saszetki i dokładnie wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 20-300C, czas fermentacji 3 do 5 dni.

 

 

ALCOTEC 24h 


Drożdże typu Pure dają szczególnie czysty i łagodny w smaku alkohol.


INSTRUKCJA STOSOWANIA:

  • rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody. 
  • po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
  • temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
  • czas fermentacji: 24 godziny.
  • wydajność: ok. 14% alkoholu z 6kg cukru

 

 

DROŻDŻE TURBO 48H PURE 20% 

Turbo drożdże do nastawów cukrowych - "cukrówek" potrafiące "przerobić" 6 kg cukru w 48h lub stosując większą dawkę cukru 8kg - czas fermentacji wydłuży się do 5 dni lecz uzyskujemy stężenie alkoholu ~ 20%.

INSTRUKCJA STOSOWANIA:

  • 6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody,
  • po opadnięciu temperatury do ok. 30°C dodajemy paczkę drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE bezpośrednio do nastawu.
  • intensywnie mieszamy przez minutę (natleniamy nastaw)

 

 

 

 

COOBRA BASIC T3 

Drożdże Coobra Basic to nowoczesna linia drożdży, wyprodukowana w Wielkiej Brytanii. Łączy w sobie wysoką skuteczność fermentacji, „czystszy smak” i przystępną cenę. Drożdże aktywne COOBRA BASIC T3 to produkt enologiczny, do fermentacji nastawów cukrowych, glukozowych jak i owocowych.

6kg cukru – 2-3dni >14%
7kg cukru – 4-5dni >16%

Można łączyć w duże nastawy !

OPTYMALNY ZAKRES TEMPERATURY FERMENTACJI: 25-300C
WAGA NETTO: 90g
SKŁAD: drożdże, pożywka, mikroelementy

 

 

COOBRA BASIC VODKA 

Drożdże Coobra Basic to nowoczesna linia drożdży, wyprodukowana w Wielkiej Brytanii. Łączy w sobie wysoką skuteczność fermentacji, „czystszy smak” i przystępną cenę. Znak COOBRA to sprawdzoną jakość !  Drożdże aktywne COOBRA BASIC Vodka to produkt enologiczny, do fermentacji nastawów cukrowych, glukozowych jak i mieszanych z owocami. Specjalnie dobrana mieszanka drożdży i mikroelementów, dająca delikatny i łagodny alkohol w czasie 5-6 dni fermentacji.

6kg cukru – 5-6dni >14%

Można łączyć w duże nastawy !

OPTYMALNY ZAKRES TEMPERATURY FERMENTACJI: 20-250C
WAGA NETTO: 65g
SKŁAD: drożdże, pożywka, mikroelementy

 

 

COOBRA MEGA PACK 100L 

Jedno opakowanie przeznaczone do odfermentowania 100L nastawu zawierającego: 25kg cukru białego lub  28kg glukozy

Skład: 390g netto, drożdże, pożywka i mikroelementy.

Cukier lub glukozę należy rozpuścić w 40L gorącej wody. Po dokładnym wymieszaniu dopełniamy fermentator letnią wodą do całkowitej objętości 100L. Do nastawu o temperaturze 25*C wsypujemy całą zawartość saszetki i dokładnie mieszamy.
Optymalny zakres temperatur fermentacji: 22-28*C. Tolerancja alkoholu do 18%. Czas fermentacji uzależniony od temperatury otoczenia: 4-6 dni.

 

 

COOBRA 24h  

Coobra 24h jest nowym, extra „mocnym” i specjalnie stworzonym preparatem, do sfermentowania 6kg cukru w 24 godz.

Zawartość: 205g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.

Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21L wody. Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30*C. Najlepsza temperatura fermentacji 25*C, czas fermentacji 24 godziny.

 

 

 

 

COOBRA 48h  

Nowa mieszanka, możliwa fermentacja do 21%. Coobra 48 to nowa i niezwykle skuteczna mieszanka drożdży, pożywki i mikroelementów, cechująca się niezwykle wydajną „pracą”:

6kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 48H – do 14%

8kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 120H – do 19%

Aby fermentacja mogła dojść do 21% z 9kg cukru, temperatura fermentacji musi cały czas utrzymywać się pomiędzy 18-24*C, należy schładzać nastaw jeżeli będzie to konieczne. Czas fermentacji w tym przypadku to 7-10 dni. Najlepsze efekty uzyskamy używając 10kg glukozy zamiast cukru.

 

 

COOBRA PURE  

W Coobra Pure używany jest specjalny rodzaj drożdży, który daje wysoką zawartość alkoholu natomiast zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji, w porównaniu do innych drożdży

Zawartość: 100g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.

Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21L wody. Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30*C. Najlepsza temperatura fermentacji 25*C, czas fermentacji 3-4 dni.

 

 

 

 

COOBRA 6 MAGNUM   

to specjalna mieszanka drożdży gorzelniczych, pożywki, witamin i mikroelementów przeznaczona do szybkiej fermentacji nastawów cukrowych.

Specjalne drożdże do dużych nastawów nawet 500L - czas fermentacji 2-3 dni!!!

 

 

 

 

 

 

COOBRA 7  

Bezkompromisowo najwyższa jakość oferowana na rynku. Selekcjonowane i produkowane z najwyższą starannością by sprostać najbardziej wygórowanym oczekiwaniom Klientów.
Zawartość: 124g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.
Instrukcja: 6kg cukru daje 14% w ciągu 3 dni , 7kg cukru daje 16% w ciągu 5 dni.

Rozpuścić wybraną ilość cukru w 22L wody. Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30*C. Najlepsza temperatura fermentacji 25*C.

 

 

 

COOBRA 8 

Zawartość: 116g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.

Instrukcja: 8kg cukru daje 18% w ciągu 5dni (temp. ferment. 30*C) lub w ciągu 10dni (temp. ferment. 20*C). Rozpuścić 8kg cukru w 21L wody. Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30*C.

 

 

 

 

 

COOBRA WHISKY YEAST  

Szczep stosowany przez wiele szkockich gorzelni do produkcji whisky. Drożdże tworzą typową dla whisky czy bourbona charakterystykę smakowo-zapachową. Drożdże do stosowania z zacierami ze zboża, kukurydzy, skrobi, mąki etc.. Zawierają dodatek enzymu amyloglukozydazy który ma ułatwić fermentację skrobi podczas fermentacji.

Te drożdże są niezbędnym dodatkiem dla każdego, kto w domowych warunkach chce wyprodukować sobie: Bourbon, Whisky, czy wódkę zbożowa, etc. Podczas fermentacji drożdże zachowają aromat składników użytych do przygotowania zacieru, aromat niezbędny by otrzymać bourbon, whisky czy wódki gatunkowe.

 

 

 

COOBRA RUM YEAST  

Drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów z melasy, cukru trzcinowego jak i nastawów mieszanych melasy z glukozą. Jeżeli do przygotowania nastawu chcemy użyć cukru trzcinowego zwróćmy uwagę by był to cukier trzcinowy nierafinowany.

Drożdże Coobra Rum można też z powodzeniem użyć do fermentacji nastawu cukrowego. W tym wypadku zalecane ilości to 6kg cukru białego lub około 6,5kg glukozy.

W COOBRA RUM YEAST użyty jest unikalny szczep aromatycznych drożdży gorzelniczych, stosowany przez wiele gorzelni na całym świecie. Opakowanie wystarcza na 25L nastaw, tolerancja na alkohol do 15%, czas fermentacji w zależności od temperatury i składu nastawu 5 do 8 dni.

 

 

T VODKA STAR - PERFECT PURE   

 

używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji.

Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.

 

 

 

 

DROŻDŻE GORZELNICZE T48  

Extra “mocny” i specjalnie stworzony preparat, do dwóch typów fermentacji: 14% w 2 dni - rozpuścić 6kg cukru w 21l wody, 20% w 5 dni - rozpuścić 8kg cukru w 21l wody.

 

 

 

 

 

 

DROŻDŻE GORZELNICZE T3  

 

Instrukcja: 6kg cukru daje 15% w ciągu 3 dni , 7kg cukru daje 17% w ciągu 5 dni. Rozpuścić wybraną ilość cukru w 25L wody. Do nastawu o temp. ok. 20-250C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-250C.

Zawartość: 130g netto C drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.

 

 

 

 

SPIRITFERM TURBO FRUIT  

specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 18%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów owocowych, ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owoców użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców. Opakowanie na 25 litrów nastawu owocowego.
Drożdże do zrobienia domowego koniaku, brandy, kalwadosu czy innych destylatow owocowych!

 

 

 

 

SPIRITFERM EXTREME 8KG   

Drożdże przeznaczone do odfermentowania 8kg cukru w 3-4 dni.

 

 

 

 

 

 

SPIRITFERM TURBO 3   

Drożdże SpiritFerm T3 najwyższa jakość za rozsądną cenę!

Instrukcja: 5kg cukru w 1 dzień daje 13%, 6kg cukru w 2 dni daje 15%, 7kg cukru w 3 dni daje 17%. Rozpuścić wybraną ilość cukru w ciepłej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić ciepłą wodą do objętości 25 litrów.

Do nastawu o temp. 20-30*C wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-27*C.

 

 

 

 

SPIRITFERM TURBO 24H 

Drożdże aktywne SpiritFerm Turbo24h - fermentują 6kg cukru w 24 godziny.

Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21 litrach wody o temperaturze 35-40*C, następnie wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-27*C.

 

 

 

 

SPIRITFERM XXL

Drożdże gorzelniane przeznaczone do łączenia w duże nastawy:
• 1 paczka na 25L nastawu • 2 paczki na 50L nastawu
• 6 paczek na 200L nastawu • 15 paczek na 500L nastawu 

Instrukcja: rozpuścić wybraną ilość cukru w ciepłej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić ciepłą wodą do wymaganej objętości. Do nastawu o temp. 20-30*C wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-270C.

 

 

 

SPIRITFERM MOSKVA STYLE 6 do 8kg cukru, do 20%  

 to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 20%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów cukrowych

 

 

 

 

 

 

SAMOGON TURBO 6KG  

Produkt enologiczny. Drożdże typu turbo przeznaczone do nastawów cukrowych, glukozowych jak i owocowych.

Instrukcja: 6kg cukru należy rozpuścić w gorącej wodzie i przelać do fermentatora. Dopełnić wodą do objętości 25L. Do nastawu o temperaturze około 30*C dodać zawartość saszetki z drożdżami i dobrze wymieszać.

Pozostawić do fermentacji na 5-6 dni. Optymalna temperatura fermentacji 22-250C.